Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър бТВЕдна от причините хората да искат

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър бТВЕдна от причините хората да искат
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Който е загрижен за пенсията си, да прехвърли парите си от частните пенсионни дружества в НОИ

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър бТВ

Една от аргументите хората да желаят да трансферират осигурителните си вноски за пенсия по втория дирек от частните сдружения в Национален осигурителен институт е, че по време на безработица, болнични, майчински, нищо не постъпва по партидите им. Т.е. получават се едни осигурителни дупки, които в бъдеще ще понижат пенсиите им. Друга причина е, че като си ревизират насъбраните средства по втори дирек, откриват, че събраното е доста малко. Още една причина е, че няма съвсем никаква рентабилност, като резултатите се виждат от формалните източници. Най-високия % рентабилност е към 1%. А доходността е значима, с цел да имаме по-добри пенсии.

Това разяснява в ефира на бТВ Ваня Григорова, от КТ " Подкрепа ".

При 1000 лв. месечен застрахователен приход, в случай че човек се обезпечава единствено в Национален осигурителен институт, ще получи към 430 лв. пенсия. Ако се обезпечава същия човек и по двата стълба, както е по сегашните правила, ще получава по към 320 лв. пенсия. А в случай че се вкара това, което се готви за идната година, този човек ще получи 390 лв. пенсия, само че разликата от 70 лв. ще се заплати от данъкоплатците. Т.е. ние ще покриваме с нашите налози несъстоятелността на частните пенсионни сдружения, изясни той.

Много пъти от 2015 година настояваме мениджърите на частните пенсионни фондове да афишират заплатите, които получават, тъй като те оперират с обществени средства и тъй като техните заплати идват от нашите пари за пенсии. Няма по какъв начин да знаем какъв брой взимат, до момента в който не си ги разгласят, а те не желаят да го вършат, изясни Григорова.

Ето за какво съгласно нея всеки, който е угрижен за бъдещата си пенсия трябда да се възползва от опцията да трансферира парите си от втория дирек за пенсия от частните пенсионни сдружения в Национален осигурителен институт.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР